Afc Taba is één van de weinige, zoniet enige nog bestaande voetbalclub die is opgericht vanuit een beroepsgroep. In het geval van Taba gebeurde dat op 31 mei 1933 vanuit de ooit florerende Amsterdamse tabakshandel. In de tijd dat elk bedrijf wel verschillende verenigingen voor personeelsleden onder zijn hoede had, bestonden ontelbare van dergelijke clubs. Denk aan "de Stucadoors", "Kromhout", "HEMA", etcetera. Daarnaast is Taba één van de weinige verenigingen die in de crisisjaren '30 is opgericht, en niet direct ter ziele is gegaan, of later is gefuseerd. Er is vlak na de tweede wereldoorlog een heikel moment geweest, waarbij de club zonder eigen terrein eigenlijk niet meer kon voortbestaan, maar er door een klein aantal leden doorheen is gesleept. Hetzelfde rondom de jaren '80, Amsterdam liep leeg kwa bewoners, en Taba stond op het punt van omvallen. Maar ook toen weer door een klein aantal mensen gered.

Hoe bijzonder dan dat er tot voor kort geen geschiedschrijving is geweest. In oude nummers van het clubblad "de Taba treffer" kun je sporadisch nog wat teruglezen, maar beschreven in bijvoorbeeld een jubileumnummer is het nooit.

In 2015 begon ik, als kersvers voorzitter van de club, een reeks van verhalen over de vroegste historie van de club. Een poging om nog iets van historie vast te leggen, voornamelijk op basis van wedstrijdverslagen uit vroegere Amsterdamse voetbaltijdschriften en kranten. De verhalen kregen later de vorm van "The Taba files", waarvan inmiddels vier edities zijn verschenen. Middels een bescheiden donatie aan UNICEF kon je je abonneren op de files. Geen succes, slechts 5 abonnees meldden zich aan... Waarvoor wel veel hulde en dank van mijn kant, Anton, Arthur, Reinier, Hugo en Sem! Zelf begreep ik in de loop van de tijd: historici houden niet van voetbal, voetballers niet van historie. Deze site bedient daarom bepaald een erg niche publiek, fijn dat jij er bent!

Om de verhalen niet weer verloren te laten gaan heb ik ze op deze site geplaatst. Het zijn de PDF bestanden die je op de eerste pagina ziet staan. Daarnaast nog een aantal heel aardige aanvullende documenten, klik en kijk maar rond. Zelf kan ik enorm genieten van alle beschikbare Taba Treffers, het Taba clubblad, van 1969 tot 2011. Je krijgt zo alle hoogtepunten en sores van een amateur voetbalclub mee, soms melig, hilarisch of bijna literair, maar vaak ook heel urgent voor de schrijver in kwestie.

Voor de liefhebber: met ontzettend veel plezier schrijf ik nog steeds verder. In een zeer laag tempo, maar evengoed. Als je verhalen of foto's hebt, mail me op: remco@wijwarentabakkers.nl

Veel leesplezier, Remco Geesken, 2023.

klik om te vergroten klik om te vergroten

Links, wedstrijd gespeeld in Zaandam, in 1925 door team genaamd Taba. Acht jaar voor officiele oprichting afc Taba. Uit "Algemeen Sportblad", 1925. Rechts, artikel met gebruik geuzennaam "de Tabakkers". Uit "Sport in en om Amsterdam", 1942. Over Gerritse en Jumbo veel meer in het nul-nummer van de Taba files.