Het boek ”Amsterdam zooals het leeft en werkt” is uitgebracht in 1933, en beschrijft het leven in Amsterdam van de gewone, werkzame burger. Het is geen heel uniek boek, op internet worden af en toe nog exemplaren aangeboden. Het bevat wel prachtige foto's, en ietwat gedateerde tekt. Maar leuk! Eén van de hoofdstukken is getiteld ”De hel van Frascati”, en verhaalt over de habitat van de tabakkers: de eerste voetballers van afc Taba, opgericht in het verschijningsjaar van het boek, 1933. De Nes en aanpalende straten, van Rokin tot Oudezijdse Voorburgwal. Bijna een eeuw lang het centrum van de Nederlandse tabakshandel.

Foto uit boek, rond 1933. Punt midden, de Tabakshoek, het gebied tussen Rokin en Oudezijds Voorburgwal, in het midden de Nes met tabakskantoren en veilingen. Nes 78, anno 2020 NRC gebouw, was het secretariaat van Taba. Punt midden links, de Bellamybuurt, waar veel eerste Taba leden woonden. Linksonder, buiten foto, het eerste veld van Taba in Badhoevedorp. Rechts, Taba's velden in de Watergraafsmeer vanaf 1945. Klik op foto voor hoofdstuk.

Foto uit boek, rond 1933. Frascati, het huidige theater, was in de Nes het grootste tabaksveiling kantoor. De Brakke Grond, tegenover het secretariaat van Taba, ook lang dienstdoend voor Taba's bestuursvergaderingen, was een iets kleinere veiling. De "hel" van Frascatie heeft te maken met de hectische veilmomenten. Klik op foto voor hoofdstuk.

Foto uit boek, rond 1933. Klik op foto voor hoofdstuk, en meer foto's.